Missie en Doelstelling

Missie en Doelstelling

Stichting Niños de Waita Ticca is in 2003 opgericht door Evelien Kremer en Mariska Versteegh. Zij deden vrijwilligerswerk in Quito en waren zo aangegrepen door de armoede die ze daar zagen, dat ze besloten samen een kinderopvang te beginnen in het arme zuiden van Quito (sector El Camal).
Vanaf het moment dat in 2004 de deuren open gingen van een kinderopvang onder de naam Villa Ticca hebben hier tot aan 2020 meer dan 1000 kinderen een veilige plek gevonden.

In 2019 heeft Villa Ticca een ingrijpende verandering ondergaan door de wettelijke eisen die vanuit de overheid gesteld werden. We namen met pijn in het hart afscheid van onze peuter- en kleutergroepen en daarbij ook meteen van hun lieve begeleidsters. Onze focus verlegde zich hierdoor naar onze groep escolares, een heel kwetsbare doelgroep in de beginnende puberteit met alle problemen en verleidingen van dien. Mara Vloedgraven vertrok naar Ecuador om als professionele jongerenwerker deze groep met raad en daad bij te staan.

De economische crisis in combinatie met het terugtrekken van een paar belangrijke donateurs betekende het einde van Villa Ticca als fysieke opvang. Corona deed hier nog een schepje bovenop en Villa Ticca probeerde te helpen op de enig mogelijke manier: het verstrekken van voedselpakketten aan de gezinnen in nood.

Met veranderingen meebewegen is het enige wat wij als stichting kunnen doen. Daarom werkt Villa Ticca vanaf 2021 puur op projectmatige basis. We kijken welke behoeftes er zijn en waar nood is, en daar spelen wij op in. Op deze manier biedt Villa Ticca de juiste hulp op het juiste moment.

De stichting heeft in Nederland een officieel bestuur met 3 leden, een aantal ondersteunende vrijwilligers en is gevestigd in Amersfoort. Het doel dat Stichting Niños de Waita Ticca nastreeft is statutair vastgelegd en wordt bereikt door:

  • Het bieden van hulp, advies en begeleiding rondom studie
  • Het bieden van workshops voor ouders en kinderen
  • Het inzamelen van financiële middelen middels sponsoring en giften
  • Het verzorgen van voedselpakketten
  • Het verzorgen van middelen om mensen in nood een impuls te geven om verder te kunnen

De aanpak van Stichting Niños de Waita Ticca wordt steeds getoetst aan de volgende voorwaarden:

  • Alleen aan de allerarmsten wordt hulp geboden.
  • Er wordt in Ecuador en Argentinië gewerkt met lokale mensen die, indien van toepassing, een lokaal salaris ontvangen
  • De overheadkosten zijn zeer laag, waardoor donaties op de juiste plek terecht komen
  • Er wordt respectvol en liefdevol met kinderen omgegaan, zij ontvangen maaltijden en wij zoeken naar de beste kans voor zelfontwikkeling met behulp van de juiste begeleiding ter plaatse.
Scroll naar boven