Wat doen wij

Over ons

Villa Ticca is een organisatie met een geschiedenis die meer dan 15 jaar terug in de tijd gaat. In 2003 was de ontmoeting tussen Evelien Kremer en Mariska Versteegh, beiden op dat moment vrijwilliger in verschillende projecten in Quito, de aanleiding tot het oprichten van Stichting Niños de Waita Ticca. Deze moeilijke naam werd als snel in de volksmond omgedoopt tot Fundación Villa Ticca.

Met een kinderopvang die 25 peuters op kon vangen door in voeding, kleding en onderwijs te voorzien was Villa Ticca een feit. In de wijk El Camal was grote behoefte aan extra zorg en hulp voor jonge en vaak alleenstaande moeders.

In de loop der jaren heeft Villa Ticca zich steeds weten te ontwikkelen in een woelig en onvoorspelbaar Ecuador. Op ons hoogtepunt vingen we 250 kinderen op van 3-12 jaar verdeeld over twee locaties in Ecuador. Vele vrijwilligers uit landen over de hele wereld hielpen ons met het realiseren van onze droom.

De Ecuadoraanse regering wil Ecuador laten zien als een aantrekkelijk vakantieland zonder armoede en sluit de ogen voor de moeilijke de situatie waarin zoveel mensen nog steeds leven. Voor ons, als buitenlandse stichting kwamen er steeds meer regels bij, tot het moment dat we hier niet meer aan konden en wilden voldoen. De moeilijke beslissing om onze opvang te sluiten werd in 2020 genomen. Ook werd de Ecuadoraanse versie van stichting Villa Ticca ontbonden. Deze keuze maakte nieuwe kansen mogelijk, en onze eigen (oud-)werkneemsters Marlène, Anita en Nelly besloten om de handen ineens te slaan en een eigen stichting te beginnen. Onder de naam Villa Ticca – Niños Felices kan onze opvang blijven functioneren onder Ecuadoraans bestuur. Een mooie stap richting onafhankelijkheid en duurzaamheid van het project!

Nu deze belangrijke stap een feit was, kon Villa Ticca zich als stichting ook gaan richten op andere hulpvragen. Na een periode van twee jaar waarin het bestuur in Nederland zich heeft kunnen oriënteren op de nieuwe werkwijze is het werken op projectbasis een feit. Met een aantal projecten in Agato, Mindo, en ook in Argentinië heeft stichting Villa Ticca haar reikwijdte uitgebreid en kunnen wij op deze manier bijdragen aan doelstellingen rondom onderwijs, voeding en duurzaamheid.

 

Scroll naar boven