Villa Ticca in Argentinië

Project Villa Ticca in Argentinië

Via onze ex-coördinator van Villa Ticca Ecuador zijn we in contact gekomen met projecten in Argentinië. Mauricio Jimenez, een Colombiaanse man met projectervaring in zowel Colombia als Ecuador en Argentinië vroeg ons om hulp.

Momenteel heerst er in Argentinië een inflatie van nog net geen 100%, waardoor ruim 40% van de bevolking onder de armoedegrens leeft. We spreken dan over miljoenen mensen die geen dagelijkse maaltijd kunnen nuttigen en op straat leven. Door de coronapandemie zijn kleine bedrijven over de kop gegaan en konden zij niet op hulp van de overheid rekenen. Journalist Tom Dieusaert, die in Buenos Aires woont zegt: “Het land sleept ook al jaren een enorm begrotingstekort en overheidsschuld met zich mee. Men drukt maar geld bij”, waardoor de inflatie de pan uitvliegt. “Het grootste biljet hier is duizend peso, dat is ongeveer drie euro”, zegt Dieusaert. “Men moet daarom soms met bergen geld een etentje in een restaurant betalen.”

Afgelopen jaar 2022 zijn Evelien Kremer en Mariska Versteegh op bezoek geweest in Argentinië. Samen met Mauricio bezochten zij diverse projecten en spraken met de mensen over hun leefomstandigheden. Vele persoonlijke verhalen en diepe indrukken hebben geleid tot de beslissing om de grens van Villa Ticca uit te breiden. Inmiddels is er contact met een aantal projecten waarin Mauricio wekelijks meedraait om de organisatie beter te leren kennen.

· Las Omas
In dit project vinden rond de 300 vrouwen een plek waar veiligheid en een luisterend oor wordt geboden. Dit project is ontstaan doordat een aantal alleenstaande, jonge vrouwen langs de kant van de weg zat te wachten tot hun kinderen uit school kwamen. Ze wilden hun kind niet uit het oog verliezen uit angst voor ontvoering of slechte invloeden. Een dame uit het bedrijfsleven, Alida, huurde het pand tegenover de school zodat de moeders gezamenlijk konden wachten terwijl ze een aantal workshops konden volgen. Dit project is inmiddels uitgegroeid tot een gemeenschap van 300 vrouwen die elkaar vaardigheden leren zoals haarverzorging en koken. Villa Ticca bekijkt de mogelijkheid om een opvang te starten voor de allerjongsten zodat de moeders zich in alle rust kunnen wijden aan hun taak in het naaiatelier of de bouw van een extra ruimte. Daarnaast onderzoeken we of er een psychologe kan worden aangenomen om deze vrouwen hulp te bieden met het verwerken van hun traumatische verleden.

· Septimo Mes
In dit project, dat inmiddels al 20 jaar bestaat, kunnen kinderen komen voor een maaltijd, begeleiding bij hun schoolwerk en diverse creatieve activiteiten. Tegenover het project is een ziekenhuis waar hulpbehoevenden de hele nacht in een rij staan te wachten op een consult van een arts. Septimo Mes zorgt dat deze mensen tijdens het wachten iets warms kunnen drinken en een broodje kunnen eten. Dit project biedt tevens de mogelijkheid voor kinderen en jongvolwassenen om een muziekinstrument te leren bespelen en samen muziek te leren maken onder begeleiding van muzikanten die hier vrijwillig aan bijdragen. Het gebouw waarin dit project gesitueerd is, is aan een renovatie toe. Samen met Villa Ticca bekijken we in hoeverre we kunnen helpen met het herstellen van de muren en het schilderen van nieuwe inspirerende muurschilderingen.

· Comedor Chacras de la Merced
In de wijk Las Chacras de la Merced woont Karina in een zeer bescheiden, zelfgebouwd huisje. Zij heeft haar hele leven moeten vechten voor haar bestaan. Inmiddels kan ze leven van de hulp van Las Omas en wil ze iets terug doen voor de gemeenschap. In deze wijk stonden vroeger diverse fruitbomen en overal was het groen en vruchtbaar. De mensen konden goed leven van de natuur. Na de bouw van een fabriek in deze buurt, waarbij vele chemicaliën in de het water terecht zijn gekomen, is er van deze vruchtbare grond niets meer over. Het is veranderd in een woestijn, en het water is niet langer drinkbaar. De mensen in deze buurt hebben niets meer over en de regering doet niets. Karina heeft besloten om deze mensen van een maaltijd te voorzien en met de hulp van een goede gever kan ze in haar kleine huisje, op slechts één gaspitje en met één pan, twee keer in de week een maaltijd maken voor 85 kinderen in de buurt. Tijdens het bezoek besloot Villa Ticca direct een aantal pannen, een mixer en keukengerei te kopen maar dit is niet voldoende. Graag willen wij de mogelijkheid bekijken of er in de week vaker gekookt kan worden om de mensen beter te voorzien van gezonde voeding. Een moestuintje, tafels en stoelen en uiteraard een betere inrichting van de keuken staan op de wensenlijst. In samenwerking met Karina, Mauricio en Villa Ticca bekijken we hoe we dit project kunnen verduurzamen en zelfvoorzienend kunnen maken.

· Casa para discapacitados de Liliana Regina
Liliana, 61 jaar oud, heeft jarenlang gezorgd voor vijf verstoten kinderen, die inmiddels volwassen zijn In de tienertijd zijn zij achtergelaten vanwege hun handicap en Liliana besloot hen op te vangen om hen later wettelijk te adopteren. Er is sprake geweest van misbruik en verwaarlozing toen de kinderen in hun tienerjaren bij Liliana kwamen wonen.
Haar hele leven heeft Liliana gewijd aan het verzorgen van deze weerloze kinderen die zijn uitgegroeid tot volwassenen qua leeftijd, emotioneel hebben zij zich niet verder ontwikkeld dan ongeveer 3 jaar. Inmiddels wonen nog 4 “dochters” bij Liliana: Gisela (44), Soledad (39), Analía (37) en Vanesa (39). Gisela is bedlegerig en kan niets zelfstandig, Vanesa is blind. Ze gebruiken nog luiers en zijn volledig afhankelijk van de zorg die Liliana hen biedt.
Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat Liliane al meer dan 20 jaar dag en nacht met hen bezig is. Ze krijgt geen structurele hulp en heeft nooit een vrije dag. Helaas is een tehuis te duur en is het lastig om hulp te krijgen vanwege de hoge kosten. Het wordt Liliane zowel emotioneel als lichamelijk te veel en wij hoorden haar roep om hulp. Mauricio is op bezoek geweest om de situatie ter plekke te zien en reageerde geschokt. Er is een tekort aan financiën en komende maand zal in het bescheiden huis de elektriciteit worden afgesloten vanwege achterstand van betaling. Samen met Mauricio gaan we een plan van aanpak opstellen om deze bijzonder vrouw zo snel mogelijk structureel te helpen.

argenti
Scroll naar boven