Ticca Tagua – Mindo

Project Ticca Tagua – Mindo

Mindo ligt in een vallei op ongeveer 1250 meter hoogte en beslaat 268 km2. Het aantal inwoners ligt rond de 4000. Het gebied is een zogeheten nevelwoud, oftewel een subtropische regenwoud met als kenmerken dat het koeler is dat een tropisch regenwoud maar wel dezelfde vochtigheidsgraad heeft.
Het unieke ecosysteem staat bekend om de grootste biodiversiteit die de leefomgeving biedt van verschillende soorten unieke vogels (met name kolibries) en de Tunki (cock-of the-Rock) en bedreigde dier- en plantensoorten.

Het idee voor project “Bosque Escuela Guardianes de Saloya” werd geboren in het hart van het Munay-reservaat. Dit reservaat is een privégebied gelegen in het Choco Andino Biosphere Reserve, waar 150 hectare aan afzonderlijke bossen en waterreservoirs beschermd worden en wat de thuisbasis is van vele vogels en endemische dieren waarvan sommige met uitsterven worden bedreigd.

In de afgelopen 3 jaar is dit opstartende project 100% gefinancierd door een Nederlands-Colombiaans echtpaar, de eigenaren van het reservaat en woonachtig in Mindo. In deze tijd hebben zij belangrijke vooruitgang geboekt op het gebied van pedagogische ontwikkeling op het gebied van projectmatig leren en het gebruik van de omgeving als het belangrijkste leermiddel. Zij hebben ervaring opgedaan in het werk met de gemeenschap van Saloya en haar kinderen met verschillende behoeften. Dit echtpaar heeft een ecologisch bedrijf in Mindo en biedt zowel werkgelegenheid aan de bewoners in Mindo als een goed toekomstperspectief voor hun kinderen.

Het belangrijkste punt is de bedreiging van het voortbestaan van het nevelwoud in Mindo. De toekomst is onzeker door beslissingen van de overheid die de natuur aantasten. De bewoners worden niet geraadpleegd in belangrijke beslissingen over hun leefgebied en hebben niet de kennis om de vernietigende werkzaamheden van de overheid en particuliere instanties aan te vechten. Door de kinderen van nu goed te onderrichten over de natuur in combinatie met kwalitatief sterk onderwijs kunnen zij in de toekomst niet alleen zelfvoorzienend leven maar ook opkomen voor hun rechten als bewoners van dit bijzondere stukje natuur.

Laura Alayon heeft haar woonhuis opengesteld om kinderen een onderwijsplek te geven. Als het project volledig is kunnen er, in combinatie met overige gemeenschappen in de omgeving (met name uit Mashpi) minimaal 30 kinderen een onderwijsplek vinden en in totaal 80 kinderen plus familie profiteren van een educatief aanbod in de vorm van workshops en trainingen. We zijn op zoek naar mogelijkheden om dit project te steunen met leermiddelen.

saloya
Scroll naar boven